Посетете ни във Facebook
Facebook
Посетете ни в Google+
Google+
Гледайте ни в Youtube
Потърсете ни в Skype
0878 05 07 07, 0878 05 20 20

Блог

Божият мост

Божият мост, село ЛилячеБожият мост е уникално творение на природата, което няма аналог в България. Някои го сравняват със Златните мостове в Родопите и Пещера Проходна край Карлуково, но трите природни феномена са доста различни.

В продължение на векове река Лиляшка бара е ваяла подземна пещера в покрайнините на врачанското село Лиляче. Тогава реката явно е била доста пълноводна, защото сводът на пещерата е висок почти 50 метра. В днешно време нивото ѝ е спаднало значително. През лятото реката почти пресъхва, но мястото продължава да удивлява с красивите си форми.

До Божия мост има изградена екопътека – мястото е разчистено, има масички и пейки за отдих. Идеално е за организиране на пикник през пролетта и лятото. Наблизо също така има чешма и полянки. До мястото можете да стигнете лесно с кола, като от Враца поемете по пътя за Оряхово, след което свиете по отбивката за с. Чирен. Има и друг маршрут, който минава през другото близко село – Лиляче.


Водопадът Момин скок

Водопад Момин скок, село ЕменВодопадът Момин скок се намира в живописния каньон на река Негованка край с.Емен, и е част от прекрасната Еменска екопътека. Водопадът е изключително красиво и романтично място, на което си заслужава да отидете с любим човек. Подходящо е и за пикник сред природата. Еменската пътека е лека и приятна за изминаване през всички сезони – пътят е около километър и половина, като се вие по ръба на каньона и предлага изумителни гледки към реката и скалите на отсрещния бряг. „Кулминацията“ на разходката е водопадът Момин скок, който е най-красив през пролетта (тогава реката е най-пълноводна). Има малък залив с каменист плаж и малка пещера, които придават на мястото особена романтика.


Древен римски град Никополис ад Иструм

Никополис ад ИструмДревният римски град Никополис ад Иструм се намира на плато на левия бряг на река Янтра, югозападно от село Никюп. Градът е построен върху пресечната точка на две основни пътни артерии на Дунавската Римска Провинция единят от град Одесос (Варна) към западните римски провинции, и другият свързващ Дунавската крепост Нове (Свищов) и римските провинции в Мала Азия. Никополис ад Иструм е класическа римски град, изграден в съответствие с правоъгълна планировка. Открити са мрежа от улици, форумът, заобиколен от колонада йонийски и други сгради, две еднокорабни сгради, превърнати по-късно в базилика, и други обществени сгради. Градът е бил много добре водоснабден чрез един основен (дълъг 26 км) и два по-малки водопроводи, които са пренасяли вода до водния резервоар, построен в близост до западната крепостна стена. След това градската водопроводна система е разнасяла водата до обществени и частни сгради, бани и тоалетни.


Защо да посетим Ирландия

Ирландия е една от най-желаните за посещение туристически локации, защото е един пленителен свят, в който легендите и реалността се смесват. Разкрийте мистиката и очарованието на Изумрудения остров с екскурзия до северните части на Европа.

Големите градове често носят лоша слава за това, че са студени и безсърдечни дестинации, но това не се отнася за Дъблин. Столицата на Ирландия е изпълнена с живот. Градът е комбинация от шумен метрополис, локации за забавни културни занимания, чудесни музеи, красива архитектура и оживени механи. Предлага за всекиго по нещо - замъци, галерии, катедрали, паркове и търговски обекти.

Обиколка на замъците
Замъците в ИрландияВеличествени сгради, които са построени в готически стил и носят атмосферата на средновековните рицари, тези замъци излъчват романтично усещане. Замъците Кахир, Килкени, Дънгуайър предизвикват магически видения за смели воини и страшни тъмници. Едни от най-посещаваните замъци са Бларни и Каунти Корк. В замъка Бларни се намира световноизвестният Камък Бларни, за който има поверие, че който го целуне никога няма да изгуби дар слово. Замъкът предлага гледки в посока на бойни територии, най-различни градини и мистериозни подземни пещери.

Производството на бирата Гинес
Заводът за производство на бира ГинесДомът на бирата Гинес се намира в центъра на Дъблин и се посещава от стотици хиляди туристи годишно. Тук можете да видите как се прави бирата на различните етапи и да опознаете детайли от производството на пивото, да се запознаете нейната история и дори да опитате безплатно цяла халба с бира. Известното място предлага леки закуски и традиционни ирландски ястия в своите четири ресторанта, а всичко това на фона на зашеметяващата панорама на Дъблин.

 

Археологически обекти на всяка крачка
В древна и легендарна страна като Ирландия на посетителите като че ли никога не им стига време да посетят поне малка част от историческите обекти. По долината на река Бойн в графство Мийт е разположен Бру – на - Бойн. Това е древен неолитен комплекс от 40 могили, които заемат територия от 10 кв. км. Те са построени около 3200 година преди Христа. Този обект е много посещаван през цялата година, но получава допълнително внимание по време на зимното слънцестоене заради начина, по който лъчите проникват върху отделните могили. 

Спираща дъха природа
Усещането да видите красивата и девствена природа на Ирландия е несравнимо. Едно такова живописно място е скалата Кашел, също известна и като скалата на Свети Патрик. Датирането й е от XII и XIII век, а може да се похвали с кръгла кула, катедрала и параклис, които са изградени в нормите на невероятното архитектурно изкуство на Средновековието.

 


Златна Прага, градът на 100-те кули

ПрагаПрага предлага зашеметяваща по рода си, безгранична архитектура. Много други градове се радват на изобилие от красиви структури и значително по-малко туристи. Измежду най-богатите са Кутна Хора, Чеб, Локет и Домазлице в Бохемия и Оломук, Телч и Кромериц в Моравия.
Градът е разположен около река Вълтава и има малко над 1.2 милиона жители. Градът е известен с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм. През 1967 г. Прага е местоположение на един от най-важните моменти в историята на Източна Европа - т. нар. Пражка пролет, при която се правят опити в условия на комунизъм да се въведат демократични правила. В началото на 90-те години на миналия век Чехия, както цяла Източна Европа, започва да се отваря към света и се превръща в тайно съкровище за запалените туристи от цял свят. Днес градът е една от най-прочутите дестинации не само в Европа, но и в света.

Най-често туристите посещават Прага 1, която включва Стария град и региона през река Вълтава, при замъка, и Прага 2, в която е Новият град и площад Вацлав. Градът обаче има още осем квартала, които могат да се разгледат. Във Vinohrady можете да намерите по-евтини квартири и нощни барове и кръчми, а в парка Riegrovy Sady можете да опитате евтина бира и да се позабавлявате. Квартал Zizkov пък, някога дом на работническата прослойка, днес е любима част от Прага на студенти и хора на изкуството.


Интересно в Копенхаген

Копенхаген е стар град с исторически сгради, дворци, красиви паркове и пристанища. Той предлага атракции и занимания, които изцяло ще ангажират вниманието дори на най-запалените туристи. Прелестната архитектура и тесните, лъкатушещи улички са доста характерни за центъра, но в последно време Копенхаген е обогатил архитектурното си наследство с нови сгради от световна величина. Никак не е трудно човек да разгледа града пеша, тъй като много от забележителностите са близо една до друга. Общественият транспорт в Копенхаген е безупречен, затова човек винаги може да хване автобус или да се качи на метрото. Велосипедите под наем също са алтернатива, която ще ви позволи да пътувате като датчаните.

Музеят за модерно изкуство „Луизиана“
Музеят за модерно изскуство Луизиана, КопенхагенМузеят за модерно изкуство “Луизиана” е разположен на 35 км северно от Копенхаген и разкрива панорамна гледка към протока Йоресун. Изкуството от световна величина, природата и архитектурата си взаимодействат по уникален начин, затова мнозина смятат “Луизиана” за най-красивия музей в целия свят. Колекциите включват значими произведения на изкуството на XX в. и музеят често е сцена на внушителни изложби, концерти, литературни мероприятия и др.

 

Музеят на рекордите на Гинес
Музеят на рекордите на Гинес, КопенхагенПосетете Музея на рекордите на Гинес в сърцето на Копенхаген. Разположен на площ от 1000 кв. м, той съхранява интересни рекорди в областта на спорта, изкуството, природата, науката, модата и музиката. “Запознайте се” с най-тежкия човек в света или пък с най-високия (с ръст от 272 см) и вижте как падат една след друга 1 382 101 части от домино. Светът на музиката, представен от Краля на попа Майкъл Джексън, и светът на модата, представен от холивудската Кралица на роклите Мерилин Монро, са само някои от многобройните атракции, представляващи интерес за всяко семейство. Музеят е отворен всеки ден от 10 часа сутринта. 

Кръглата кула
Кръглата кула в Копенхаген отвътреКръглата кула в КопенхагенКръглата кула е една от най-известните и посещавани сгради в Дания и най-старата функционираща обсерватория в Европа. Обсерваторията е разположена на върха на кулата, а от платформата около нея се откриват прекрасни гледки към стария Латински квартал на Копенхаген. До върха се стига по спираловидна стълба, която минава покрай старата библиотека, където се организират изложби и концерти.

 

 

 

Националният музей
Националният музей в КопенхагенТук можете да научите повече за историята на датчаните: от първите ловци през Ледниковата епоха до времето на сергиите за хашиш в Кристияния, разположена в центъра на Копенхаген и наричана още “свободния град”. Освен това тук имате възможността да разгледате някои от най-големите колекции, включващи експонати, които представят народи от всички краища на земното кълбо. В националния музей, най-големия в цяла Дания, входът за всички експозиции е свободен.

 


Крепостта Патмос

Крепост Патмос, АрдиноКрепостта Патмос е разположена на територията на община Ардино, южна България, на границата между западната и източната част на Родопите. Крепостта се намира на скалист полуостров на левия бряг на р. Боровица. Тя е по-голяма от крепостта Кривус, намираща се съвсем близо. Най-вероятно е била построена през X век. До нея може да стигне с лодка през реката. Разстоянието от брега до крепостта е около 20 минути пеша. Има и друг пешеходен път, който води до там, но той е по-дълъг. Пътят води до западната страна на крепостта, която е най-добре запазена и има две бойни кули. Северната крепостна стена е била по-малка и е изградена само на местата, от където е имало възможност за достъп до крепостта, докато останалите части са били естествено защитени. От източната и южната си част е била защитена от естествени скали с височина от 15-20 метра. След археологически проучвания вътре в крепостта са открити добре запазени останки от трикорабна базилика и кула, построена точно до нея.


Музеите на Стокхолм

Стокхолм е очарователна столица, разположена на 14 острова, които са свързани помежду си с 57 моста. Красивите сгради, зеленината, свежият въздух и близостта до водата са някои от отличителните черти на града. Стокхолм има почти 750-годишна история и богат културен живот. Градът предлага голямо разнообразие от отлични музеи и забележителности. До повечето атракции може да се стигне пеша, затова човек има възможност да разгледа много неща за кратко време. Докоснете се до историята на цивилизацията, потопете се в атмосферата на големия град и се полюбувайте на природните пейзажи – всичко това е възможно в рамките на един-единствен ден.

Гамла Стан
Гамла Стан, СтокхолмГамла Стан е един от най-обширните и добре запазени средновековни градски центрове в Европа. На това място през 1252 г. е основан Стокхолм. Гамла Стан и остров Riddarholmen, разположен наблизо, наподобяват открит музей, където пешеходците могат да се насладят на многобройни забележителности, ресторанти, кафенета, барове и магазини. Освен това Гамла Стан е популярен сред почитателите на занаятите, антикварните предмети и сувенирите. Криволичещите калдъръмени улички и сградите, боядисани в различни нюанси на златистото, придават на Гамла Стан уникален характер. Днес зад фасадите все още личат фрески от Средновековието, а снегът през зимата създава приказна обстановка. В Гамла Стан има няколко красиви църкви и музеи, сред които Стокхолмската катедрала и Нобеловият музей. Най-голямата атракция е Кралският дворец, един от най-големите дворци в света с над 600 стаи. Освен приемните, в двореца има няколко интересни музея, като един от тях е Кралската оръжейна, където можете да разгледате кралски одежди и доспехи. В никакъв случай не пропускайте парада на войниците и дневната смяна на гвардейците.

Музей на модерното изкуство
Музей за модерно изскуство, СтокхолмКолекции и временни изложби на музея представят произведения на съвременното изкуство. Музеят на модерното изкуство е разположен на живописния остров Шепсхолмен, а сградата е проектирана от испанския архитект Рафаел Монео. Музеят предлага отлични съвременни експозиции, работилница за деца, магазин и прекрасен ресторант с красива гледка към остров Djurgarden и булевард Strandvagen. Разгледайте една от най-добрите колекции с произведения на изкуството от XX в. до днес, включваща творби на Пикасо, Дали, Деркерт и Матис.

  

Музей Васа
Музей Васа, СтокхолмВаса е единственият възстановен кораб от XVII в. в целия свят, а също и уникално произведение на изкуството. Той е запазен в оригиналния си вид на около 95%, а стотиците скулптури, издялани по повърхността, му придават невероятна красота. Военният кораб, дълъг 69 м, потънал насред Стокхолм при първото си излизане в открити води през 1628 г., но бил изваден от водата 333 години по-късно, през 1961 г. В продължение на почти половин век, корабът е бил възстановяван бавно и изключително усърдно, за да се достигне до състояние, пресъздаващо първоначалното му величие. Трите мачти, които се издигат от покрива на специално построения музей, показват височината на истинските мачти на кораба. Днес „Васа“ е най-посещаваният музей в Скандинавия, а девет различни експозиции разказват за живота на борда на кораба.


Мюнхен - разноликият град

МюнхенМюнхен е прочут в целия свят със своите традиции в производството на бира и с най-голямото събитие провеждано ежегодно в него, тясно свързано с тази индустрия – Октоберфест. Градът освен, че е особено привлекателен за туристите от цял свят със своите многобройни забележителности, които го превръщат в мощен културен и исторически символ на баварските традиции, е и крупен индустриален и научноизследователски център. В Мюнхен се намират световноизвестните институти Макс Планк и Хайнц Майер-Лайбниц, една от най-големите библиотечни институции в Европа – Баварската държавна библиотека
Мюнхен е красив и интересен през всички сезони. Бирата, дворците, немският с местен акцент, подредеността, заводите на BMW, Октоберфест, "Алианц Арена" и футболните мачове на червените от "Байерн" и сините от "Мюнхен 1860", вюрсчетата и престижните магазини са част от спомените ми за градът с 1,5 млн. души население. Мюнхен се намира се на река Изар и е столица на провинция Бавария. Град с история и култура, кръстопътно средище, през което са минали дори и шведите, като са го владели цели 70 години.


Най-известните места в Рим - Вечният град!

Рим се слави с паметниците от древността и тълпите туристи, желаещи да разглеждат тези забележителности. Затова е малко вероятно да ви се падне възможност спокойно да се разходите по тесните улички на стария Рим.

Колизеумът
Колизеумът, РимЗнаменитият римски Колизеум е построен от император Тит Флавий Веспасиан в 72 година. Амфитеатърът е събирал в себе си повече от 55 хиляди зрители. Тук са се провеждали жестоки битки на гладиатори и диви зверове. Преди всичко, те са били безплатни, а организаторите на зрелищата често са били самите действащи римски императори.

 

Пантеонът
Пантеонът, РимХрамът на всички богове се намира на площад Пиаца дела Ротонда (Piazza Della Rotonda) и е построен през II век, а през VII става католическа църква. Пантеонът е най-добре съхранената антична сграда в Рим. Входът е свободен!

  

 

Ватиканските музеи
Музеите на ВатиканаВатикана е най-малката държава в Европа и се намира на територията на Рим. Името на града-държава произлиза от името на хълма, на който той се намира. Основната атракция тук е базиликата „Свети Петър“ и резиденцията на папата. В музеите на Ватикана се съхранява безценна колекция от произведения на изкуството, а в Сикстинската капела може да се види известният цикъл от фрески на Микеланджело.

 

 

 

 

 

 

Базиликата „Свети Петър“
Базилика Свети Петър, ВатиканаКатедралата „Свети Петър“ във Ватикана – това е основният храм на католическия свят и се счита за най-голямата католическа църква в света. В древни времена на мястото на сегашната базилика е имало цирк. Първата църква построена тук – през 324 г., от римския император Константин. През XV век тя е започнала да се руши, поради което започва реконструкция на сградата, но по-късно е решено да се разруши до основи, а на нейно място да се построи нова.

 

Фонтан ди Треви
Фонтан ди Треви, РимФонтанът ди Треви – най-известният фонтан в Рим. Създаден през XVIII век скулптурният ансамбъл изобразява бог Нептун, застанал в каляска под формата на раковина, теглена от морски чудовища. Водата във фонтана постъпва чрез акведукт, построен от Агрипа (през ранната Римска империя вторият най-могъщ човек). Ако се вярва на местната легенда, всеки който глътне вода от този фонтан със сигурност ще се върне в Рим. За да е по-безопасно за здравето обаче, се е възприело да се хвърля монета във фонтана.


Няколко неща, които задължително трябва да направите в Залцбург

Ако някой ден ви се случи да посетите Залцбург и не сте запознат с местните забележителности и традиции, ето няколко неща, които задължително трябва да направите.

Опитайте Моцарт-кугел
Моцарт кугелЗалцбургският шоколатиер Paul Fürst изобретил тези бонбони през 1890 г. и ги кръстил на името на най-известния жител на своя град – Моцарт. Бонбоните представляват сърцевина от шамфъстък, марципан и нуга, обвити в млечен шоколад. В сладкарницата на Fürst и до днес моцарт-кугелите се изработват ръчно. Много по-евтини и почти толкова вкусни моцарт-кугели се продават навсякъде в Залцбург, както и в цяла Австрия.

 

Изпийте един литър бира
Бирената градинаОт векове монасите в Австрия варят бира, а едно от най-добрите места за консумиране на традиционната еднолитрова „Märzen“е под кестените в бирената градина Bräustüberl в квартал Mülln.

 

 

Отидете на класически концерт или театър
Концерт в ЗалцбургНе може да отидете до Залцбург и да не посетите някой класически концерт. Малко от туристите са запознати с факта, че в замъкът Мирабел се провеждат едни от най-добрите класически концерти.

 

 

 

Опознайте местните жители
Центърът в ЗалцбургВ разгара на туристическия сезон, Залцбург е препълнен с туристи, което определено ще ви затрудни ако искате да усетите автентичната местна атмосфера. Все пак бихте могли да се смесите с местното население в някои определени места като кафе Shakespeare на площад Mirabell или в някое от заведенията на университета.

 

 Разходете се до някой от хълмовете
В Залцбург има няколко хълма, а най-добрата гледка се разкрива от Mönchsberg или Festungsberg, което е и причината те да са най-посещаваните.

Почетете книга в Стария град
Залцбург е оставил своята следа и в световната литература, така че бихте могли да седнете в някое спокойно заведение и да се запознаете с произведенията на някои от най-известните местни писатели. Автори като Стефан Цвайг, Георг Тракл, Томас Бернхард и много други са написали отлични литературни произведения, които завинаги ще останат в световната литература.

Насладете се на мелодиите на Glockenspiel
Глокеншпил, ЗалцбургGlockenspiels представлява музикален инструмент, състоящ се от 35 камбани, свирещи 40 различни мелодии. Ако застанете на площад Residenz може да чуете неговите мелодии всеки ден в 11:00 и 18:00 часа.

 

 


Осмарски скални манастири

Осмарски скални манастири, ШуменскоОсмарските скални манастири са разположени по стръмните южни и югоизточни склонове в местността „Осмарския боаз“ на Шуменското плато, на около 3 км. северно от село Осмар и югозападно от град Шумен. Представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, църкви и монашески килии, които са били обитавани през XII-XIV век от монаси исихасти.

Манастирите са изградени в меките варовикови скали и се предполага, че монасите са достигали до тях посредством въжени стълби. За съжаление варовиковите стени са податливи на рушене с времето, поради което днес в скалните пещери почти липсват следи от стенописи. Манастирите са лесни за достъп, поради което са едни от най-известните и посещавани от туристи.


Остров „Света Анастасия“

Остров Света АнастасияОт средата на май 2014 година стартира нова атракция за жителите и гостите на град Бургас - разходка с катамаран („Кук“ - 210 пасажера) и тур из остров „Света Анастасия“. Островът се намира на 6,5 км. югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия,  и в миналото е известен като остров „Болшевик“. На ден се предлагат три тура (в 10:00, 13:30 и в 17:30 часа), които стартират от Бургаския мост.

„Света Анастасия“ е единственият оцелял средновековен островен манастир по Западното Черноморие. Манастирската църква носи името „Свети Климент Охридски“ и е изографисана през 1802 г. Тя е реконструирана, като са запазени част от стенописите и портите.

Освен да се насладят на морската разходка и да изпитат неповторимото чувство на откъсване от брега и познатото, посетителите на Острова ще могат на място да похапнат традиционни за региона морски гозби, да разгледат обновения с най-съвременни технологични и художествени средства музей, да посетят църквата, пазеща вековна история, да опитат от здравословните продукти в пекарната, да си купят сувенир за спомен…, а защо не и да останат да пренощуват на екзотичното място.


Петте известни туристически атракции на Париж

ПарижКато столица на Франция, вече над 2000 години Париж е бил и продължава да бъде град с изключителна важност. Често наричан „градът на влюбените“ или „градът на светлините“, днес Париж е един от водещите световни центрове за бизнес, мода, забавления, изкуство и култура. Самото споменаване на Париж навява в съзнанието образа на известните по цял свят забележителности: музеи, църкви, булеварди, мостове и кейове. Ето някои от най-популярните туристически атракции в Париж: 

 

Айфеловата кула
Айфеловата кула, ПарижОбикновено повечето туристи държат задължително да посетят именно символа на Париж. Издигаща се на повече от 300 метра височина в парка Шан дьо Марс, тази желязна структура е създадена за Световното изложение през 1889 г. Една от най-често фотографираните туристически атракции в света предлага отлична възможност за снимки както през деня, така е през нощта. Посетителите могат да се качат с асансьор и да се насладят на невероятните гледки над града или пък да хапнат в един от двата превъзходни ресторанта, разположени в самата кула.

Лувърът
Лувърът, ПарижЛувърът, най-посещаваният музей в света, е разположен в двореца Лувър с емблематичната стъклена пирамида на входа. С колекция от над един милион експоната, Лувърът може да се похвали с някои от най-известните произведения на изкуството като „Джокондата“ на Леонардо да Винчи, „Сватбите на Кана Галилейска“ на Веронезе, скулптурата „Умиращият роб“ на Микеланджело и две от най-ценните статуи на гръцката античност – „Венера Милоска“ и „Победата от Самотраки“. Музеят предлага също изключително богати колекции от месопотамско, египетско, етруско и римско изкуство. В двореца могат да се посетят апартаментите на Наполеон III. 

Триумфалната арка
Триумфалната арка, ПарижТриумфалната арка, една от най-посещаваните туристически атракции на Париж, е построена през 1806 г. от Наполеон Бонапарт, за да слави победните битки на френската армия. Висока 50 м и широка 45 м, арката е украсена с барелефи, изобразяващи победоносните битки от френската история, а във вътрешността на арката са гравирани имената на най-големите френски военачалници. Под арката се намира Гроба на Незнайния воин.

 

Нотр Дам дьо Пари (Парижката Света Богородица)
Катедралата Нотр Дам, ПарижПътуването до Париж ще остане незавършено, ако човек не посети катедралата „Парижката Света Богородица“. Тази невероятна църква се смята за отличен пример на френската готическа архитектура. Посещението на този шедьовър от 13 в. ще Ви позволи да се полюбувате на вдъхващите страхопочитание розетни прозорци, готически дърворезби, красиви средновековни скулптури, прекрасна живопис и колекция от реликви и църковна утвар.

 

Сакре Кьор
Сакр Кьор, Парижката Света БогородицаЕдна от най-забележимите туристически атракции на Париж е поразителната базилика Сакре Кьор с белия купол. Разположена на най-високата точка на хълма Монмартър, тази невероятна базилика ежегодно привлича голям брой туристи, дошли да се възхитят на нейния снежнобял силует и разкошен интериор. Обиколка из Сакре Кьор ще разкрие на посетителите златни мозайки, стъклописи и една от най-големите камбани в света. Зад църквата се намира живописния „Плас дю Тертр“, наречен още „площада на художниците“, където една космополитна тълпа от туристи и парижани идва по стъпките на артистите, поставили началото на модерната живопис и останали в историята на изкуството като импресионисти.


Пещера „Шаренка“

Пещера ШаренкаПещера „Шаренка“ е малка пещера-музей на около 2,5 км. от град Мадан и носи името на най-големият му квартал - „Шаренка“. Разположена е в мраморен масив в дълбок планински пролом.

Пещерата е облагородена през 2008 г. по съвместен проект между общините Мадан и Керамоти (Гърция). До нея се стига по асфалтов път, а за любителите на пешеходния туризъм има планинска пътека с дължина около 1 км. В района са изградени няколко екопътеки. Входът на пещерата е разположен в мраморна скала и след малък наклон се стига до подземен коридор, водещ до двете неголеми галерии. Пещерата е превърната в музей с 10 восъчни фигури в естествен размер, огнище, оръдия на труда, както и съдове от бита.


Природна забележителност „Кътински пирамиди“

Природна забележителност Кътински пирамидиКътинските пирамиди са основната забележителност на село Кътина.

Разположени са североизточно от селото и представляват земни образувания възникнали в резултат на ерозия. Най-интересни са пирамидите в долината на Големия дол, които в миналото са достигали височина до 30 м.

В последните години естественото залесяване на района води до намаляване както на размерите, така и на броя на пирамидите.


Разбоишки манастир „Въведение Богородично“

Разбоишки манастир Въведение БогородичноРазбоишкият манастир „Въведение Богородично“ се намира на 55 км от столицата и на 11 км от Годеч. Манастирът е разположен в долината на река Нишава, в непосредствена близост до село Разбоище.

Смята се, че е възникнал през XVII-XIX в. , като главната му църква била вградена високо в скалите и останала извън манастирския комплекс. Според манастирското предание, Разбоишкият манастир бил разрушаван три пъти, като при последното нападение монасите били убити, а самият манастир - ограбен. Тук неведнъж са се укривали Васил Левски и съратникът му Матей Преображенски. Днес Разбоишкият манастир е културна забележителност и идеална дестинация за еднодневен излет.


Римският мост „Кемера“

Римски мост Кемера, ДевинВ местността „Дженевра“ на 12 км. северно от село Борино и западно от град Девин, се намира римският мост „Кемера“. Съоръжението буди възхищение не само с красивата си форма, а и поради факта, че се е запазило непокътнат през вековете, въпреки че мостовата дъга е изградена от груби, необработени речни камъни без спойка от хоросан или друг свързващ материал. Високата част на дъгата се крепи само на няколко полуобработени четвъртити камъни. Настилката е от дребен речен камък. Предполага се, че мостът е от римската епоха (има и мнения, че датира от средновековието и е дело на българските строителни школи). По склона, северно от мост „Кемера“, личи трасето на каменен римски път, минавал през Родопите и свързвал Филипополис с Никопулис ад Нестум (Неврокоп) и егейските пристанища. Днес мостът е историческа забележителност на културата.


Скално светилище „Беглик Таш“

Мегалитно светилище Беглик ТашСкалното светилище Беглик таш се намира в резерват „Ропотамо“, на около 7 км от Приморско. Разположението на светлището е стратегическо и от него се открива красива панорамна гледка към морето и околностите. Светлището е открито през 2003г. след археологически разкопки. Бегликташ е бил свещено място и тук са се изпълнявали свещени ритуали още от II пр. н. е. до началото на IV в. По това време тези земи са се населявали от тракийското племе „скирмиани“. В областта са намерени глинени съдове, монети, оръдия на труда, оръжия и др. Скалните елементи на светилището са с естествен произход, но част от тях са били допълнително групирани в различни ансамбли („астрономическия часовник“, „скалното ложе“, „свещената пещера“ и др.), според ритуалите, които са се изпълнявали на тях. В много от скалите на площадката са издълбани ями, които са се използвали за поставяне на течности или за събиране на дъждовната вода. По някои от камъните има издълбани ритуални знаци.


Слънчева врата - Момини камъне, с.Старосел

Мегалитно светилище Слънчева врата, СтароселСкалният мегалит край Старосел е място, което древните траки са почитали като вход към отвъдното. Мегалитната порта се състои от два огромни яйцевидни къса, които са опрени един в друг и по този начин образуват проход (Слънчеви двери). В Омировата традиция Слънчевите двери са проход, през който слънцето залязва и преминават душите на мъртвите, за да отидат в Отвъдното. Не е ясно дали човешка ръка е поставила камъните един до друг или това е творение на природата. Според друга легенда името на мястото се дължи на любовната история между девойка и момък от близкото село. Момичето било толкова влюбено, че не спазило установения по това време ред, и се отдало на любимия си, без да стане негова законна съпруга. По тази причина родът ѝ я отхвърлил и проклел. Отчаяното момиче избягало извън селото, където я застигнала и клетвата на близките ѝ. Тя се вкаменила, с лице към небесата, вследствие на което се образувала и скалата с тази форма, а мястото започнало да се нарича Момини гърди.


Тунелът на пътя Любовище - Рожен

Тунелът по пътя Любовище-РоженТунелът по пътя Любовище-РоженЛюбовище – така се нарича едно малко известно пиринско село, което се намира само на 7 км от Мелник.

А това, което виждате на снимката, е тунелът, който свързва с.Любовище с останалата част на света. Вероятността да сте минавали през него е минимална, защото селото се намира встрани от познатите туристически маршрути.

За да попаднете там, трябва да отклоните вляво от пътя за Роженския манастир, който се намира наблизо. Подобни тунели има на много места в България. Най-много са в Родопите и по Искърското дефиле, където пътят често пресича огромни скални образувания.


Цари Мали Град

Цари Мали ГрадВсеки уикенд реставрираната крепост Цари Мали град, до село Белчин, се пълни с хиляди туристи. Малки и големи пристигат тук, за да се пренесат във времето. Именно тук дъщерята на император Теодосий - Елия Гала Плацидия, открила райското кътче земя. Там и римляните вдигнали крепостта. Само за 3 месеца след реставрацията ѝ през 2013-та година през нея са минали 200 000 деца и възрастни. Средновековната църква от XVI в. „Света Петка“ е първата забележителност, която виждат посетителите. Те се докосват и до реставрираната късноантична крепост от IV-VI в., в която има седем различни експозиции. Извън нея се намира атракционният парк, който с един 100-метров въжен висящ мост свързва крепостта с парка. В него са изградени 13 съоръжения за децата - люлки, пързалки, катерушки. Също така са поставени дървени скулптури на антична тематика. До този кът може да се стигне по две екопътеки, както и по въжен мост.